Brood en Brij

In de middeleeuwen bestond de maaltijd hoofdzakelijk uit brood en een brij van graan, bonen, vlees of vis. Er waren nauwelijks gedragsregels aan tafel. Men dronk uit één beker, at van dezelfde schotel en smakte, boerde en slurpte er lustig op los. De werkdagen waren lang en voor de meeste mensen was de maaltijd hét moment om nieuwtjes uit te wisselen en verhalen te vertellen – van mond tot mond en zelden waar. Dat beeld intrigeert mij, vandaar dit blog met een ratjetoe van spinsels. Niet altijd waar, maar leuk om te lezen hoop ik.

Over mij

Geboren en getogen in Amsterdam ben ik zeker geen echte West-Fries – al woon ik daar nu inmiddels veertig jaar. Na middelbaar en grafisch onderwijs, een eerste baan als etaleur-verkoper en mijn noodzakelijk vervulde dienstplicht, werd ik vertegenwoordiger in kunstnijverheid. Van de hak op de tak kun je zeggen, maar het werd nog erger. Na enkele jaren kris-kras door ons landje te hebben getoerd had ik ook dat wel gezien. Ik opende een bloemenkiosk midden in het hartje van Mokum. Daar heb ik 25 jaar het brood verdiend voor mijn vrouw, drie zonen en een aantal medewerkers (en af en toe ook een sneetje voor mezelf natuurlijk).

Half jaren negentig wilde Amsterdam haar langlopende plannen voor een Metro dwars door de stad waarmaken, dit betekende voor mij verhuizen of wat anders. En dat laatste is het geworden. Terug naar m’n roots: graficus. Ik kreeg de kans om veel van de wereld te zien, zowel in het oosten als in het westen. Helaas liet m’n gezondheid me enige jaren later in de steek wat het einde betekende van m’n werkzame periode.

Inmiddels woon ik, na 20 jaar Hoorn, al weer vele jaren in Wervershoof. Problemen met de toestemming tot wonen hebben mij geprikkeld een website te openen waarop ik mijn reacties en kritiek kwijt kon. Gelukkig zijn de perikelen rond de woonstatus inmiddels verdwenen. De rust is terug, maar mijn plezier in schrijven is gebleven. Vandaar dit blog.

Print Friendly, PDF & Email

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief: e-mail logo


Reacties

— 3 reacties

 1. Hallo Ben.

  Wat een mooi ontroerend gedicht over je vader.
  Je bent dankbaar dat je zo’n vader gehad hebt en dat is mooi!
  Koester de mooie herinneringen.

  Vr groeten Heleen.

  TekeningBen_ReactiesDank je Heleen.

 2. Hoi Ben, Heel leuk dat je weer begonnen bent met je blog, je verhalen zijn meesterlijk! Groetjes Ellen

  TekeningBen_ReactiesLeuk dat je ook weer leest Ellen en bedankt voor je compliment. Goed dat ik een paar jaar gestopt ben. Geen spanning meer, maar gewoon lekker schrijven. Daar heb ik weer zin in.

 3. Ben, GEWELDIG ga door….!!! Groeten Ruud

  TekeningBen_ReactiesBedankt Ruud. Leuk dat je leest.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.